اگر چه دارو های ضد میکروبی سنگ بنای پزشکی مدرن هستند اما ظهور و گسترش پاتوژن های مقاوم امروزه به یک بحران بهداشتی و اجتماعی-اقتصادی تبدیل شده و اثرات قابل توجهی بر سلامت انسان و حیوانات تولید غذا و محیط زیست دارد.
گروه سلامت خبرگزاری اکسکو- حسین دزفولی؛ مقاومت ضد میکروبی زمانی رخ می دهد که باکتری ها ویروس ها قارچ ها و انگل ها دیگر به عوامل ضد میکروبی پاسخ نمی دهند. در نتیجه آنتی بیوتیک ها و سایر عوامل ضد میکروبی بی اثر شده و درمان عفونت ها دشوار یا غیرممکن می شود و احتمال افزایش خطر گسترش بیماری بیماری شدید و مرگ را نیز به همراه دارد.
تخمین زده می شود که مقاومت ضد میکروبی سال ۲۰۱۹ مسئول مستقیم یک و ۲۷ صدم میلیون مرگ در جهان بوده و در چها ر و ۹۵ صدم میلیون مرگ نقش داشته است.
مقاومت ضد میکروبی در همه کشور ها و با هر سطح درآمدی دیده می شود اما بر اساس آمار ها عوامل و پیامد های آن با فقر و نابرابری تشدید شده و کشور های با درآمد پایین و متوسط بیشترین آسیب را می بینند.
مقاومت ضد میکروبی از یک سو موجب می شود تا بسیاری از دستاورد های پزشکی مدرن در معرض خطر قرار بگیرد و با سخت تر شدن درمان عفونت سایر روش ها و درمان های پزشکی مانند جراحی سزارین و شیمی درمانی سرطان را بسیار خطرناک تر می کند؛ و از سوی دیگر علاوه بر مرگ و ناتوانی هزینه های اقتصادی قابل توجهی نیز دارد.
بانک جهانی تخمین می زند که مقاومت ضد میکروبی می تواند تا سال ۲۰۵۰ منجر به ۱ تریلیون دلار هزینه اضافی برای مراقبت های بهداشتی و ۱ تریلیون دلار تا ۳.۴ تریلیون دلار آمریکا از تولید ناخالص داخلی (GDP) در سال تا سال ۲۰۳۰ شود.
بنا بر اعلام سازمان جهانی بهداشت اولویت های رسیدگی به مقاومت ضد میکروبی در وهله نخست جلوگیری از بروزعفونت ها و همچنین تضمین دسترسی همگانی به تشخیص با کیفیت و درمان مناسب عفونت ها است.
سید منصور رضوی؛ متخصص عفونی در گفتگو با اکسکو اظهار کرد: مقاومت میکروبی یا میکرو ارگانیسمی یک جهش ژنتیکی است و تجویز و مصرف غیر منطقی آنتی بیوتیک می تواند ما را با پدیده جهش ژنتیکی روبرو کند.
وی با بیان اینکه زمانی که جهش ایجاد شد دیگر آنتی بیوتیک پاسخ نمی دهد و میکروارگانیسم مقاوم شده است افزود: ساختار دیواره سلولی با جهش تغییر می کند بنابراین آنتی بیوتیک اثر نمی کند.
این استاد دانشگاه گفت: آنتی بیوتیک ها به دو دسته مهارکننده و یا کشنده باکتری تقسیم می شوند؛ باکتریواستاتیک یا همان مهار کننده تکثیر و فعالیت باکتری ها را متوقف می کند. باکتریسیدال یا کشنده باکتری نیز میکروب ها را می کشد.
وی یادآور شد: پزشکان نباید بی رویه و بی منطق آنتی بیوتیک تجویز کنند؛ به عنوان نمونه اگر تشخیص بر درگیری خون یا ادرار یا ریه است باید کشت خون و ادرار و آزمایش خلط انجام شده و مبتنی بر کشت و آزمایش تجویز انجام شود.
رضوی افزود: بعضاً شاهد این هستیم که بیمار مراجعه می کند که گلو درد دارد و درخواست تجویز پنی سیلین یا سفکسیم دارد. البته برخی از پزشکان زیر بار این رفتار غیرعلمی و خطا نمی روند اما برخی دیگر تجویز می کنند؛ این یک خطای فرهنگی است.
وی ادامه داد: برخی هم خود سرانه آنتی بیوتیک مصرف می کنند مثلا می گویند یک مشکل گوش داشتم این دارو را مصرف کردم خوب شدم حتی باقیمانده قرص و کپسول خود را به دیگران می دهند.
پاتوژن های مقاوم؛ چالشی بزرگ برای درمان عفونت ها و سلامت جهانی
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "پاتوژن های مقاوم؛ چالشی بزرگ برای درمان عفونت ها و سلامت جهانی" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "پاتوژن های مقاوم؛ چالشی بزرگ برای درمان عفونت ها و سلامت جهانی"، کلیک کنید.