رژیم غذایی آرتروز و لیست بخور نخورهای مهم

تغذیه مناسب در بیماران آرتروز

استئوآرتریت یا آرتروز یکی از بیماری های مفصلی است که با تغییر شکل دائمی مفاصل مختلف بدن از جمله زانو، دست، کمر، گردن، انگشت و… باعث دردهای مفصلی مزمن برای فرد میگردد. در حالت عادی مفاصل باعث راحت تر شدن حرکت استخوان ها روی هم میشود، اما زمانی که مفصل دچار سائیدگی گردد حرکت استخوان ها سخت تر شده و در صورت عدم کنترل بیماری میتواند منجر به از بین رفتن کامل مفصل شده که نهایتا نیاز به جراحی پیدا میکند. چاقی، افزایش سن، آسیب های زیاد در ورزش، گذر از سن یائسگی، ژنتیک و… از عوامل بروز آرتروز هستند. پیشبینی میشود که تا چند سال آینده آرتروز به چهارمین علت اصلی معلولیت در دنیا تبدیل شود.

رژیم غذایی آرتروز و لیست بخور نخورهای مهم

رژیم غذایی و سبک زندگی عوامل اصلی تاثیر گذار در بروز آرتروز هستند که تحت کنترل ما بوده و میتوانیم با تغییراتی در آنها از پیشرفت بیماری آرتروز پیشگیری کنیم. در ادامه با رژیم غذایی برای بیماری آرتروز و چگونگی آن آشنا می شویم.

رژیم غذایی آرتروز و لیست بخور نخورهای مهم

چه رژیمی برای آرتروز مناسب است؟

اولین مسئله ای که در رژیم غذایی آرتروز باید در نظر بگیرید کنترل وزن است. وزن زیاد با افزایش فشار بر روی مفاصل میتواند سبب آسیب به آنها شود. مطالعات نشان میدهند که اضافه وزن و چاقی یکی از مهمترین علت های آرتروز است. کاهش وزن علاوه بر اینکه فشار را بر روی مفاصل کاهش میدهد، با کاهش التهاب بدن از درد های ناشی از آرتروز هم میکاهد. بنابر این اولین مسئله در آرتروز استفاده از رژیم غذایی مناسب برای حفظ وزن در محدوده طبیعی یا همان BMI بین ۱۸.۵ تا ۲۵ است.

رژیم غذایی برای آرتروز باید حاوی غذاهای ضد التهاب هم باشد و ترکیب رژیم ضد التهاب به همراه ورزش سبک و حفظ وزن اثرات زیادی در بهبود درد های مفصلی و جلوگیری از پیشرفت بیماری دارد. پس تا اینجا دانستیم که رژیم غذایی برای درمان آرتروز باید به کنترل وزن و کاهش التهاب بدن کمک کند. اما چه غذاهایی باعث کاهش التهاب شده و مفید هستند و چه غذاهایی آن را افزایش میدهند و برای آرتروز مضر اند؟ در ادامه به طور کامل غذاهای مضر برای آرتروز و غذاهای مفید برای آن را بیان میکنیم.

رژیم کاهش وزن برای آرتروز

همانطور که گفتیم اولین کاری که در رژیم غذایی آرتروز باید انجام دهیم کنترل وزن در محدوده مناسب (BMI بین ۱۸.۵ تا ۲۵) است. کاهش وزن با کم کردن چربی های بدن فشار را از روی مفاصل کاهش میدهد و از طرفی باعث کاهش فاکتور های التهابی در بدن میشود. بنابر این حتی افرادی که حتی به آرتروز انگشتان دست مبتلا هستند و ظاهرا فشاری بر روی مفاصل آنها نیست هم میتوانند از مزایای کاهش وزن بهره مند شوند.

برای کاهش وزن باید کالری دریافتی خود را کاهش دهید تا بافت های چربی برای تولید انرژی مورد استفاده قرار گیرند. اما محدودیت بیش از حد کالری هم برای شما مناسب نخواهد بود و باعث تحلیل بافت های عضلانی میگردد. تحلیل رفتن بافت عضلانی باعث افزایش فشار روی غضروف ها میگردد، زیرا هرچه عضلات قوی تر باشد استخوان ها را محکم تر کنار هم نگه داشته و فشار روی غضروف ها را کاهش میدهد. سعی کنید میزان پروتئین در رژیم غذایی شما کمی بیشتر از حالت عادی باشد که آمینواسید های لازم برای تشکیل رشته های عضلانی فراهم شود.

در رژیم غذایی آرتروز برای اینکه تحلیل عضلانی زیادی نداشته باشیم ماهانه تا ۴ کیلوگرم میتوانیم کاهش وزن داشته باشیم. برای این مقدار کاهش وزن باید حدود ۱۰۰۰ کالری از انرژی مورد نیاز روزانه خود کسر کنید. برای محاسبه انرژی مورد نیاز روزانه بدن میتوانید از فرمول زیر استفاده کنید:

آقایان: ۱۰W + ۶.۲۵H – ۵A + ۵

بانوان: ۱۰W + ۶.۲۵H – ۵A – ۱۶۱

که در فرمول بالا W وزن فعلی به کیلوگرم، H قد بر حسب سانتی متر و A سن بر اساس سال است.

به عدد به دست آمده ۳۰% برای انجام فعالیت بدنی روزانه اضافه میکنیم.

از آنتی اکسیدان های در رژیم غذایی خود استفاده کنید

رادیکال های آزاد از عوامل اصلی آسیب رسان به ماده ژنتیکی سلول (DNA) هستند که به طور طبیعی در بدن بخاطر مصرف اکسیژن تولید میشوند. رادیکال های آزاد از محیط اطراف هم میتوانند وارد بدن شده و آسیب رسان باشند. آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که از بدن در برابر این ترکیبات مضر محافظت میکنند.

در بیماری آرتروز هم یکی از عواملی که میتواند روی سلول های مفصل اثرگذار بوده و باعث تخریب آنها شود همین رادیکال های آزاد هستند. شما با مصرف غذاهای غنی از آنتی اکسیدان میتوانید اثر آنها را خنثی کرده و به افزایش عمر سلول های مفصل کمک کنید.

میوه ها و سبزیجات اصلی ترین منبع آنتی اکسیدان ها هستند و ترکیبات آنتی اکسیدانی مختلفی را دارا میباشند. سعی کنید همواره از میوه ها و سبزیجات متنوع در رژیم غذایی درمان آرتروز استفاده کنید. شما باید روزانه حداقل ۴ واحد از سبزیجات و ۲ واحد از میوه های مختلف استفاده کنید.

همواره تنوع را در مصرف میوه ها و سبزیجات رعایت کنید، زیرا هرکدام از آنها حاوی آنتی اکسیدان های مختلفی هستند که برای بافت های مختلف بدن مفید اند.

کلسیم و ویتامین D دو ترکیب مهم در رژیم غذایی آرتروز

ویتامین D و کلسیم دو ریزمغذی بسیار مهم در رژیم آرتروز هستند. در بررسی های صورت گرفته مشاهده شد که اغلب افرادی که به آرتروز مبتلا میشوند از نظر دریافت این دو ترکیب وضعیت مناسبی ندارند و دریافت آنها ناکافی است.

در رژیم غذایی آرتروز باید حتما منابع کلسیم را به اندازه کافی در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهید و حدود ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ میلی گرم کلسیم در طول روز دریافت کنید. ماست چکیده، ماهی ساردین با استخوان، پنیر، شیر، دوغ، کلم سبز پخته، اسفناج پخته، کلم بروکلی، دانه کنجد، بامیه و غذاهای غنی شده با کلسیم از منابع خوب غذایی آن هستند.

ویتامین D را میتوان مهمترین بخش رژیم غذایی آرتروز دانست. ویتامین دی نقش های مختلفی در بدن ایفا میکند که یکی از آنها شرکت در ساخت غضروف است. علاوه بر این مصرف کافی ویتامین دی در کاهش درد های مفصلی هم نقش داشته و موجب تسکین آن میشود. از آنجا که بیش از ۷۰% مردم ایران به کمبود این ویتامین مبتلا هستند توصیه می کنیم حتما به اندازه کافی از منابع غذایی ویتامین D یا مکمل آن استفاده کنید.

ویتامین D عمدتا در ماهی ها، جگر گاو و زرده تخم مرغ وجود دارد. قرار گرفتن در معرض نور مستقیم آفتاب به مدت ۱۵ دقیقه در روز هم میتواند به تامین ویتامین دی مورد نیاز بدن کمک کند. توجه داشته باشید که مصرف بیش از اندازه این ویتامین میتواند منجر به مسمومیت ویتامین دی شود و نباید بدون تجویز پزشک روزانه بیش از ۲۰۰۰ واحد استفاده شود.

ویتامین C و ویتامین K را در نظر داشته باشید

ویتامین C و K دو ویتامین مهم دیگر در رژیم آرتروز هستند. همانطور که میدانید ویتامین C در کلاژن سازی نقش داشته و در تولید بیشتر غضروف کمک میکند. استفاده کافی از منابع ویتامین C مثل گواوا، مرکبات، فلفل شیرین، کیوی، بروکلی، توتفرنگی و… به تولید غضروف بیشتر کمک کرده و از پیشرفت آرتروز جلوگیری میکند. به همین دلیل مهم است که در رژیم غذایی آرتروز از این ترکیبات به صورت روزانه استفاده شود.

ویتامین K هم اثر محافظت کنندگی در غضروف ها را داشته و از تخریب بیشتر آنها جلوگیری میکند. منابع غذایی خوب ویتامین K شامل سبزیجات برگ سبز تیره مثل اسفناج، کلم، کاهو و…، آلو بخارا، بامیه، خیار، مارچوبه، لوبیا سبز، خردل و… میباشد که با توجه به اینکه اغلب آنها جزو سبزیجات هستند و انرژی زیادی ندارند میتوانید به هر اندازه که تمایل دارید از آنها در رژیم غذایی آرتروز استفاده کنید.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "رژیم غذایی آرتروز و لیست بخور نخورهای مهم" هستید؟ با کلیک بر روی کسب و کار ایرانی, پزشکی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "رژیم غذایی آرتروز و لیست بخور نخورهای مهم"، کلیک کنید.